
Okosfehérje a büntetésvégrehajtásban – A BV továbbképzésén adtunk elő
Mi köze lehet a babpogácsának a fenntarthatósághoz? Milyen alternatívák léteznek a közétkeztetésben, ha nemcsak az ár, de a közegészség is számít? Ezekre a kérdésekre adott választ Miskolczi István, a NÉGYOSZ ügyvezetőjének előadása május 30-án, majd egy növényi alapú vacsorát is elkészítettek és elfogyasztottak a jelenlévők. Egy új szemlélet ébredezik a büntetés-végrehajtás élelmezésében? Reméljük, igen.
A Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központjában, Pilisszentkereszten, 55 élelmezésvezető gyűlt össze az éves továbbképzés egyik napján. Az előadás – és az azt követő növényi alapú vacsora – nemcsak új ízeket, de új gondolatokat is letett az asztalra.
A növényi táplálkozás több mint trend
A növényi alapú táplálkozástól még mindig sokan idegenkednek, pedig egyre több tudományos adat támasztja alá, hogy valójában komoly, rendszerszintű választ jelent a 21. század kihívásaira. A népességnövekedés, a klímaválság, az élelmiszerárak emelkedése és a vízhiány mind-mind olyan problémák, amelyekkel a zárt élelmezési rendszerek – így a börtönök is – egyre gyakrabban szembesülnek.
Miskolczi István előadásának első részében arra világított rá, hogy az intézményi étkeztetés nem maradhat ki a globális élelmezési rendszerek újragondolásából. „Nemcsak többen vagyunk, hanem fajlagosan is többet fogyasztunk, különösen állati eredetű élelmiszerekből. Ez pedig hosszú távon sem ökológiailag, sem gazdaságilag nem tartható.” – hangsúlyozta.

A közétkeztetés, mint változási lehetőség
A hallgatóság nagy részét élelmezésvezetők alkották, tehát olyan szakemberek, akik napi szinten döntenek több száz ember menüjéről. Az előadás egyik legfontosabb üzenete éppen az volt, hogy a fenntarthatóság és a jó minőségű közétkeztetés nem zárják ki egymást. Sőt.
Az Okosfehérje nem egy konkrét termék vagy márka, hanem egy szemlélet a fehérjeforrások újragondolására. A program olyan növényi alapanyagokat helyez a fókuszba – például hüvelyeseket –, amelyek nemcsak egészségesek és fenntarthatók, hanem:
- jól beilleszthetők a meglévő technológiákba,
- jól adagolhatók,
- árstabilak, normázhatók,
- nem igényelnek hűtést, így logisztikailag is előnyösek,
- és még az ízlelőbimbókat is meggyőzik.

Az egészség a tányéron kezdődik
Magyarországon minden negyedik elvesztett életév és minden harmadik haláleset összefüggésbe hozható a nem megfelelő táplálkozással. Az OTÁP 2019 adatai alapján a magyar lakosság túlnyomó része túlsúlyos, rostfogyasztása alacsony, miközben a hús és feldolgozott élelmiszerek dominálnak az étrendben. A büntetés-végrehajtási intézményekben ez különösen súlyos következményekkel járhat, hiszen az ellátottak gyakran hosszú éveken keresztül kizárólag az ott kapott ételeket fogyasztják.
Miskolczi István hangsúlyozta, hogy a változás kulcsa a tudatosság, no meg azok az emberek, akik nap mint nap döntenek a menük összeállításáról, és a hozzávaló alapanyagok beszerzéséről. Az Okosfehérje ebben segít: nem elvenni akar, hanem hozzáadni – rostot, növényi fehérjét, gazdaságosságot, stabilitást.

A meggyőző növényi alapú vacsora
Amíg a NÉGYOSZ ügyvezetője beszélt a magyar és nemzetközi háttérről, Magyarvári Szilvi dietetikus, a Béke a tányéron oldal megálmodója a helyi szakácsokkal közösen elkészített egy több fogásból álló növényi vacsorát.
Az előadás végén felszolgált ételek nemcsak finomak voltak, hanem demonstrálták is: lehet jól, ízletesen és gazdaságosan főzni hús, tojás és tejtermékek nélkül is. A résztvevők visszajelzései szerint ez volt a nap egyik legemlékezetesebb pontja. Volt, aki így fogalmazott: „Ez otthon is működne. Egészséges, laktató, és a családnak is tetszene.”

Mit főztek Szilvi vezetésével a szakácsok?
Tárkonyos ragulevest, főételnek zöldséges-szójagranulátumos lasagne-t dióból készült „parmezánnal” megszórva, tépett szóját burgonyapürével és amerikai káposztasalátával, valamint pácolt tofu is készült. Desszertnek rudi pohárkrémet csináltak, valamint az Okosfehérje csapata vitt kétfajta Sweet Gorilla mentes tortát, karamellásat és zserbósat. A vacsorához olyan ételek növényi változatát választotta Szilvi, hogy aki hagyományos módon étkezik, annak is befogadható legyen a menü.
Az asztalnál ülve aztán érkeztek kérdések a résztvevőktől. Mit mivel lehet helyettesíteni, vagy hol lehet beszerezni bizonyos alapanyagokat? Érdeklődőek, megnyitottak voltak, elkérték a recepteket, amelyeket reméljük, hogy ki is fognak próbálni.
Jogszabályi korlátok, nyitott szakemberek
Jelenleg a hazai közétkeztetési szabályozás – a 37/2014-es EMMI rendelet – csak heti egy húsmentes napot enged a 10 napos étlapciklusban, ami erősen korlátozza az innovációs lehetőségeket. Mégis, az előadáson világossá vált: egyre több döntéshozó és élelmezésvezető keres alternatívákat, és hajlandó tenni is a változásért.
Miskolczi István záró gondolatai is erre a szemléletváltásra ösztönöztek. „Ne kényszerrel, hanem tudással és ízekkel változtassunk. Ha jól tálaljuk – szó szerint és átvitt értelemben is –, a növényi alapú étrend elfogadása nem akadály, hanem lehetőség.”
Sikeres előadás, pozitív visszajelzések
Az előadás sikerét nemcsak a helyszíni reakciók, hanem a hivatalos visszajelzések is megerősítették. Míg az előadás után kérték, hogy osszuk meg a recepteket minél hamarabb, a résztvevők utólag is kitöltöttek egy elégedettségi kérdőívet, amelynek kiértékelése után az oktatók felkészültségét és az előadások színvonalát egyaránt kiemelkedőnek értékelték. Az Okosfehérje-prezentáció különösen pozitív visszhangot kapott.

A visszajelzések szerint:
„Az Okosfehérje az otthoni háztartásban is jól alkalmazható – egészséges ételeket lehet bevezetni a családnak”, míg mások úgy fogalmaztak: „nagyon sok új és érdekes információ került a birtokunkba, amit a mindennapi életben is tudunk majd hasznosítani”. Az egyik résztvevő szerint az „Okosfehérjék érdekes és elgondolkodtató téma, a vacsora szenzációs volt.”
Tehát az Okosfehérje előadás nemcsak új fogásokat mutatott be, hanem egy új irányt is azok számára, akik nap mint nap százak étrendjére tudnak hatással lenni. Egy olyan jövőt vázoltunk fel, ahol az egészséges, fenntartható és ízletes ételek nem kiváltságot, hanem alapot jelentenek – akár a rácsok mögött is.
Előadásainkkal és egyéb projektjeinkkel a jövőben is az okosfehérjék népszerűsítéséért dolgozunk. Ha szeretnél első kézből értesülni friss híreinkről, akkor ide kattintva iratkozz fel hírlevelünkre!