Blog
Interjú Simkó Biankával, a MOTE Táplálkozási Munkacsoport vezetőjével

Interjú Simkó Biankával, a MOTE Táplálkozási Munkacsoport vezetőjével

A Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesület (MOTE) évek óta azon dolgozik, hogy hiteles, tudományos alapú információkat adjon az egészséges életmód iránt érdeklődőknek. A NÉGYOSZ és az Okosfehérje is együttműködik a MOTE-val, ezért cikksorozatot indítottunk, amelyben különböző szemszögekből mutatjuk be az egyesület munkáját és egy-egy tagját. Ezúttal Simkó Bianka dietetikussal, a MOTE táplálkozási munkacsoportjának vezetőjével beszélgettünk.

Biankát gyerekkora óta érdeklik az ételek és az egészséges életmód, az egyetem alatt pedig személyes és szakmai okokból is a teljes értékű növényi étrend felé fordult. Ma már kardiológiai rehabilitáción dolgozik, ahol nap mint nap tapasztalja, mennyit számít a helyes táplálkozás.

Okosfehérje: Hogyan kerültél kapcsolatba a MOTE-val, és milyen szerepet töltesz be az egyesületben?

S. B.: Idén januárban csatlakoztam az egyesülethez, és hamarosan a táplálkozási munkacsoport vezetője lettem, amelynek értelmében a feladatom, hogy szakemberként hangsúlyozzam az étrend szerepét, hiteles szakmai tartalmat közvetítsek, valamint összefogjam azokat a szakembereket, akik ezen a területen közösen szeretnének értéket teremteni és támogatni a lakosság edukációját. A feladatom elsősorban az, hogy a szakmai tartalmat képviseljem és építsem.

A márciusi közgyűlésen én is ott voltam, és akkor tudtam meg, hogy a korábbi vezető lemondott, így megüresedett a pozíció. Felmerült, hogy akár nekem is van lehetőségem jelentkezni, amit örömmel vállaltam. Nagy megtiszteltetés, hogy bizalmat szavaztak nekem. Hivatalosan nyáron kezdtem el összefogni a munkacsoportot, azóta pedig sok minden történt: segítünk például egy Waldorf óvodának a vegetáriánus étrend bevezetésében, dolgozunk receptgyűjteményeken, edukációs anyagokon, valamint együttműködést alakítunk ki nagyobb cégekkel és szervezetekkel. Szakmai információkkal járultunk hozzá a MAVEG Közétkeztetési Kisokosának elkészítéséhez, ami a napokban került nyomdába, illetve az online verziója már el is érhető. Továbbá alakul egy együttműködésünk veletek, a NÉGYOSZ-szal, azon belül az Okosfehérje projekttel is.

Simkó Bianka növényi ételt készít okosfehérje felhasználásával
Simkó Bianka / Fotó: Simkó Bianka

Okosfehérje: Mi motivált leginkább a csatlakozásban?

S. B.: Azért csatlakoztam a Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesülethez, mert a prevenció és az egészség életmódszintű támogatása iránt érzem az elhivatottságomat. Fontos számomra, hogy olyan szakmai közösséghez tartozzak, ahol a tagokat közös szakmai értékek, holisztikus szemlélet, a tudományos alapok hiteles képviselete és támogató hozzáállás kapcsolja össze. A MOTE szakmai háttere, képzései és inspiráló közössége sokat ad a folyamatos fejlődésemhez, lehetőséget nyújt a tapasztalatcserére és együttgondolkodásra. Ezért is bátorítok mindenkit, hogy ha érdekli a téma, csatlakozzon – akár még hallgatóként, akár már gyakorló szakemberként.

Teljesértékű növényi étrend gyümölccsel, gabonával, okosfehérjével, azaz hüvelyessel
Teljes értékű növényi munkahelyi ebéd otthonról, okosfehérjével / Fotó: Simkó Bianka

Okosfehérje: Hogyan köteleződtél el a növényi étrend iránt?

S. B.: Gyerekkorom óta érdekelt a táplálkozás, sok időt töltöttem a konyhában, később pedig a sport is megerősítette bennem az igényt, hogy figyeljek az egészséges étkezésre. Tizenévesen krónikus betegségem ösztönzött, hogy alaposabban utánanézzek az élelmiszerek élettani hatásainak. Ekkor találkoztam először a növényi alapú étrenddel is: Ella Woodward („Deliciously Ella”) könyvei és Steiner Kristóf receptjei nagy hatással voltak rám. Ekkor ragadott magával, hogy az egészséges ételek nemcsak táplálóak, hanem kifejezetten ízletesek és élvezetesek is lehetnek. Ezt a mai napig az egyik legfontosabb alapelvnek tekintem szakmai munkám során és igyekszek továbbadni is.

Mindig is jó tanuló voltam, és sokáig orvos szerettem volna lenni, hogy mások egészségét segíthessem. Amikor pályaválasztás elé kerültem, végül tudatosan a dietetika felé indultam, mert itt lehetőségem nyílt mélyebben tanulni az életmódról, különösen az étrend preventív és terápiás hatásairól. Azért mentem a Pécsi Tudományegyetemre, mert hallottam róla, hogy a képzés gyakorlatorientált felépítése mellett, a teljes értékű növényi étrendben jártas szakemberektől tanulhatok. A képzés végére pedig valóban megerősödött bennem, hogy a növényi étrend milyen hatásos tud lenni a legtöbb krónikus betegség megelőzésében és sok, már kialakult betegség gyógyításában, kezelésében is. Az egyetemen az alapvető tudás mellett a tudományos bizonyítékokon alapuló gondolkodás és a kritikus elemzés képességét is elsajátíthattam, ami a szakmai hitelesség egyik legfontosabb pillére. Éppen ezért nagy hatással voltak rám, és munkájukkal követendő szakmai példát jelentenek azok a szakemberek – köztük tanáraim, oktatóim, orvosok és kollégák –, akik ezt a szemléletet képviselik.

Úgy vélem, a táplálkozástudomány területén elengedhetetlen a holisztikus, rendszerszintű megközelítés, annak elfogadása, hogy minden viszonylagos és folyamatosan változik, ezért nap mint nap nyitottnak kell lennünk a fejlődésre és a továbbképzésre. Mindezek erősítenek meg a szakmai értékrendemben, és abban, ahogyan a hivatásomat gyakorlom.

Simkó Bianka ételt készít okosfehérjével, azaz hüvelyessel
„Jelentős változásokat lehetne elérni, ha a rehabilitációs program során közösen főzhetnénk és süthetnénk a páciensekkel” / Fotó: Simkó Bianka

Okosfehérje: Hol dolgozol most, és hogyan tudod alkalmazni a tudásodat a mindennapokban?

S. B.: Kardiológiai rehabilitáción dolgozom Móron, ahol multidiszciplináris teamként három héten át szív- és érrendszeri betegséggel élő pácienseket segítünk a felépülésben. Sokan közülük az egészségtelen életmód következtében kialakult anyagcsere-betegségekkel is küzdenek, mint például a cukorbetegség, a csökkent glükóztolerancia, a magas koleszterin- és trigliceridszint, vagy a vese- és epeproblémák. Az állapotuk változása a terápia során, a visszajáró betegek visszajelzései nap mint nap megerősítenek abban, hogy az életmód-terápiának milyen jelentős hatása van a gyógyulásban is. A háromhetes program során részletes állapotfelmérést végzünk a 6 életmódpillér mentén. Majd egyéni tanácsadásokkal és csoportos foglalkozásokkal támogatjuk a résztvevőket abban, hogy hosszú távon is fenntartható, egészségtámogató életmódot alakítsanak ki. Így átfogó képet kapnak arról, hogyan járul hozzá a táplálkozás is a betegségek kialakulásához és kezeléséhez.

A kardiológiai munkám során, valamint a magánrendeléseken szerzett tapasztalataim alapján azt látom, hogy függetlenül a szociális, környezeti, kulturális vagy anyagi háttértől, nagyon eltérő, ki mennyire fordít figyelmet az egészsége megőrzésére és annak minden pillérére. Ugyanakkor azt is tapasztalom, hogy mindenki képes változni: apró, tudatos lépésekkel is jelentős eredmények érhetők el hosszú távon. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a hiteles, tudományos alapokon nyugvó információk és gyakorlati kapaszkodók mindenki számára elérhetők legyenek. Ezt szem előtt tartva végzem a klinikai munkán túl az egyesületi tevékenységemet is, mert hiszem, hogy minél több emberhez kell eljuttatnunk a megbízható, közérthető tudást a táplálkozás és az életmód szerepéről az egészségmegőrzésben.

Sokat jelent nekem, a páciensek visszajelzései mellett kollégáim megerősítése is, akik nemcsak szakmailag ismernek el, de javaslataim által egyre nyitottabbá válnak a valóban tápláló, növényi alapú ételek és az életmódváltás iránt.

Teljesértékű növényi étrend zöld levelessel, céklával, gabonával, karfiollal, okosfehérjével, azaz hüvelyessel
„A cékla az a zöldség, amit minden formában, főve, sülve, nyersen is szívesen fogyasztok” / Fotó: Simkó Bianka

Okosfehérje: Ha lenne rá lehetőséged, hogyan tennéd még gyakorlatiasabbá a rehabilitációt?

S. B.: Nagyon jelentős változásokat lehetne elérni, úgy gondolom, ha a rehabilitációs program során közösen főzhetnénk és süthetnénk a páciensekkel. Már az is sokat számítana, ha a három hét alatt legalább egyszer megmutathatnánk nekik, mennyire finom, élvezetes és laktató tud lenni egy-egy egészséges, teljes értékű növényi étel. Így nemcsak hallanának róla, hanem tapasztalnák is az ízeket, állagokat és kombinációkat, ami segítené őket abban, hogy otthon bátrabban próbálkozzanak a megszokottól eltérő, új ételekkel. Ez különösen fontos, mert a jelenlegi menzarendszer inkább a megszokott választásokat kínálja, így az előadás után sokszor nehéz számukra a javaslataim szerint étkezni.

Okosfehérje: Ha végigvezetnél minket egy ideális napodon, milyen ételek szerepelnének benne?

S. B.: Számomra a hitelesség része, hogy a szakmában képviselt elveket a saját életemben is igyekszem követni, így az én étrendem is főként teljes értékű, növényi élelmiszerekből áll. Fontosnak tartom, hogy ha tehetem, szezonális és helyi alapanyagokat válasszak, valamint bár nekem is vannak kedvenc ételeim, alapanyagaim, de amennyire csak tudok, törekszem a változatosságra minden tekintetben.

Azt gondolom az ideális nap mindenki számára más, hiszen az egészségi állapot, a célok és az egyéni lehetőségek együttesen határozzák meg, kinek mi működik legjobban.

Tapasztalom magamon is, hogy az évszakok és a sport mellett például a ciklusom, az alvásminőségem és a mentális egészségem is hatással van a tányérom összetételére, ezért magam is tudatosan igyekszem fejlődni az ételek összeállításában, elkészítésében. Nincs tökéletes, de mindig lehet picit jobban csinálni – ez motivál.

A dietetikus zabkását eszik reggelire növényi tejjel, mogyoróvajjal, dióval és gyümölcsökkel
A dietetikus reggelije: zabkása növényi itallal készítve, mogyoróvajjal, dióval és gyümölcsökkel / Fotó: Simkó Bianka

Ha a mindennapi ritmust tekintem reggelire legtöbbször nekem a bogyós gyümölcsökkel, gabonákkal, olajos magvakkal készült kásák, lenmagpuding, zabpalacsinta vagy zöldturmix esik jól, amibe igyekszem már reggel belecsempészni hüvelyeseket is. Ebédre sokszor készítek előző este gyors egytálételt, zöldségragut vagy -fasírtot, aminek alapja mindig zöldség, hüvelyes és gabona. Szeretek belevinni egy kis csavart valamilyen izgalmas fűszerrel, ropogós maggal, esetleg gyümölcsökkel, aszalt gyümölcsökkel. A délutáni sportolást megelőzően szeretek beépíteni valamilyen szezonális gyümölcsöt, este pedig igyekszem könnyebb ételeket enni. Gyakori a tartalmas saláta, aminek friss és sült zöldségek egyaránt alapjai, illetve ebbe is kerül hüvelyes, amit vagy kiegészítek például zöldségkrémmel megkent kovászos vagy házilag, hüvelyesekből és zabpehelyből készült kenyérrel vagy ebbe is teszek teljes értékű gabonaféléket. Emellett nagyon szeretem a leveseket is, főleg így a hidegebb idő érkeztével. Egy ideális napomon biztos lenne a tányéromon hajdina, cékla és edemame bab valamilyen formában, ezek nagy kedvenceim.

Az étkezés mellett tudatosan figyelek a folyadékbevitelemre, mert sokakhoz hasonlóan a mindennapi rohanásban hajlamos lennék én is figyelmen kívül hagyni, hogy elegendő vizet igyak. A reggelemet vízzel és matchával indítom, de része a mindennapjaimnak a kávé és a fehér tea fogyasztása is, azonban tudatosabban, mint korábban. Este pedig szívesen fogyasztok valamilyen gyógynövényteát, ami mára már hozzátartozik a lefekvés előtti rutinomhoz.

Nem hagynám azonban ki, hogy egy ideális napom az étrend mellett egészen biztosan a többi pillér harmóniájával együtt lenne teljes.

Gyümölcsök és diófélék: a teljes értékű növényi étrend okos fehérjeforrásai
Gyümölcsök és diófélék / Fotó: Simkó Bianka

Okosfehérje: A sport is része a mindennapjaidnak?

S. B.: Igen, hetente többször végzek ellenállásos edzést, és rendszeresen jógázom is. Gyermekkoromtól a gimnáziumig versenyszerűen atletizáltam, így akkoriban sokat futottam, amihez mostanában újra aktívan kezdek visszatérni, és ezt nagyon élvezem. Egy nemrég alakult futócsapat tagjaként a közös célok motiválnak, hogy folyamatosan fejlődjek. Nyitott vagyok más mozgásformákra is. Imádom a zenét, úgyhogy remélem, egyszer megtanulok komolyabban táncolni is.

Magam is tapasztalom, hogy a sport nemcsak a fizikai állóképességemet erősíti és könnyebbé teszi a mindennapokat, hanem energizál, támogatja a mentális egészségemet, és hozzájárul a pihentető alvásomhoz is.

Az Okosfehérje csapata számára külön öröm, hogy együttműködhetünk a MOTE-val. Hiszünk benne, hogy közös erővel még több emberhez juthat el az életmódorvoslás üzenete. Ez a beszélgetés egy olyan cikksorozatunk második része, amelyben bemutatjuk, hogyan segíthet az életmódváltás a hosszú távú egészség megőrzésében.