
„Itthon tizenkétféle hüvelyest tartok, és mindet rendszeresen fogyasztjuk” – beszélgetés Dr. Stern Borbálával
2021-ben alakult meg a Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesület (MOTE), amelynek célja, hogy tudományos alapokon segítse az egészséges, fenntartható életmód terjedését. Az elnökségben aktív szerepet vállal Dr. Stern Borbála, aki belgyógyászként és életmódorvosként nemcsak szakmai, hanem személyes szinten is elkötelezett a teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ) mellett. Beszélgetésünk során saját útjáról, tapasztalatairól és arról is mesélt, hogyan válhat a változás a mindennapjaink részévé.
Okosfehérje: Mikor fordult a figyelmed az életmód és a táplálkozás felé?
S. B.: Már gimnazistaként is érdekelt a dietetika, az élet azonban más irányba terelt: orvos lettem. Miután végeztem az egyetemen, szerettem volna tapasztalatot szerezni egy jól szervezett, korszerű egészségügyi rendszerben, így Németországban kezdtem el dolgozni. Ott találtam rá a „táplálkozásorvostan” (Ernährungsmedizin) képzésre, ennek pontos magyar megfelelője talán nincs is. Ez egy belgyógyászoknak szóló licenc, egy továbbképzés, és kifejezetten az étkezés egészségre gyakorolt hatásaival foglalkozik. Ez hozta el számomra az első igazi szakmai találkozást a táplálkozás és a gyógyítás metszéspontjával.

Okosfehérje: Hogyan találtál rá a MOTE közösségére, és miért érezted fontosnak, hogy csatlakozz hozzájuk?
S. B.: Két évvel a MOTE megalakulása után, 2023-ban kerültem kapcsolatba az egyesülettel. Addigra már régóta foglalkoztatott, hogyan tudnék belgyógyászként többet adni – nemcsak kezelni, hanem segíteni az embereket abban, hogy maguk is képesek legyenek változtatni az életmódjukon. Először egészségügyi okokból a saját- és a családom étkezését tettem rendbe, 2021. őszén találkoztam először a teljes értékű növényi étrend kifejezéssel. Facebook csoportokban gyűjtöttem az inspirációt és az ötleteket, hogyan lehet ezt valóban jól, finoman és fenntarthatóan csinálni. Aztán szembejött velem a Facebookon egy hirdetés: életmódorvos képzés, és egy pillanatig sem volt kérdés, hogy én ezt szeretném megcsinálni. Így a MOTE 2023 decemberi kongresszusának másnapján levizsgáztam. Az egyesület elkötelezett tagja 2024 tavasza óta vagyok, akkor lettem sétavezető a mozgásprogramunk, a Séta az orvossal keretein belül, idén tavasszal pedig az elnökséghez is csatlakoztam. Hogy miért? Az azonos értékrend, a tenni akarás okán.
Okosfehérje: Mikor váltottál növényi étrendre?
S. B.: 2021 szeptembere óta követem a teljes értékű növényi étrendet, a férjem pedig egy hónappal később csatlakozott. Azóta nálunk kizárólag növényi ételek kerülnek az asztalra, mert hiszem, hogy csak így lehetek hiteles.

Persze az elején bennem is volt egyfajta „vér-TÉNÉ” hozzáállás – mindenkinek meg akartam mutatni, hogy ez az egyetlen helyes út. Azóta megtanultam, hogy a változás nem kényszer, hanem egy törekvés. Hiszek a 80-20-as arányban: ha a napok 80-90 százalékában sikerül jól enni, az már fantasztikus eredményt hoz. Amikor néha „elkanászodunk”, akkor „csak” vegánok vagyunk, de úgy is igyekszünk minőségi, minimálisan feldolgozott ételeket választani. Azt vallom: törekedjünk a 100-ra, és ha 80 sikerül, az reális és értékes is.
Okosfehérje: Hogyan épül be ez az életmód a mindennapjaidba?
S. B.: Az étrend összeállításánál kezdetben követtem Dr. Michael Greger ajánlását, miszerint naponta háromszor érdemes hüvelyest fogyasztani, de hamar rájöttem, hogy ez minden különösebb odafigyelés nélkül is megvalósul. Szinte természetesen épül be a mindennapokba: kenyérre kenünk humuszt vagy fehérbab krémet, és gyakran kerül tofu az asztalra, ami nálam olyan, mint régen a sajt volt. Ahova lehet, gyalog megyünk, sok időt töltünk a természetben. Rendszeresen kocogok, futok. Időt szánunk egymásra, a kapcsolataink ápolására. Mindig vannak stresszesebb időszakok, amikor valamelyik pillér nem az igazi, az utóbbi időben az alvásra jut kevesebb idő, már dolgozom ennek a megoldásán. Fontos, hogy felismerjük, ha valami nem jó, és változtassunk, keressük a megoldást.
Okosfehérje: Hogyan illeszkednek az okosfehérjék az étrendedbe, milyen ételeket szoktál készíteni?
S. B.: A hüvelyesek – például a bab, lencse, csicseriborsó vagy zöldborsó – hihetetlenül sokoldalúak, és kiváló fehérjeforrások. Sokan csak főzelékben vagy levesben gondolnak rájuk, pedig szendvicskrémként, salátában, fasírtban, sőt reggeliként is remekül működnek. A növényi fehérjék tehát nemcsak alternatívák, hanem alapjai lehetnek egy tudatos, egészséges étrendnek.

Okosfehérje: Tudnál konkrét ételötleteket is ajánlani?
S. B.: Nagy kedvencem a vöröslencse, mert szinte minden ételbe beilleszthető. Krémlevesekbe, szószokba, fasírtba – észrevétlenül sűrít, és tele van fehérjével. Van egy kedvenc receptünk, nemcsak egyszerű, de nagyon finom is: a beáztatott vöröslencsét vízzel, sóval és sörélesztőpehellyel krémesre turmixoljuk, majd ostyasütőben kisütjük. Az eredmény olyan, mint a régi, köményes sajtos tallér, csak éppen teljes értékű és növényi.
A tofu is állandó alapanyag nálunk, főleg a füstölt változat. Sokan megfőzik, én nyersen is szeretem. Nagyon finom szendvicskrémet készítek belőle snidlinggel, szójaszósszal keverve. A fehérbabból pedig vegán pecsenyezsír lesz, ami szintén nagy kedvenc. A teljes értékűség jegyében mi a konyhában egyáltalán nem használunk olajat. Elegendő az a növényi zsiradék, ami természetes formában megtalálható az alapanyagokban.

Okosfehérje: Hol találkozhatnak az érdeklődők legközelebb a MOTE-val?
S. B.: November 6-8. között rendezzük meg MOTE2025 névvel a II. Életmódorvostani Kongresszust Herceghalmon, az Abacus Hotelben. A 3 napos eseményen a hat pillér mentén nemcsak előadásokon, de workshopon is részt vehetnek az érdeklődők. Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy a rendezvényen lehetőség legyen az ízletes teljes értékű növényi étrend megtapasztalására, így nemcsak a kávészünetek ideje alatti ellátás, de az ebédek és a gálavacsora menüje is megfelel az ajánlásunknak. Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: https://eventplusservices.com/mote/ Mindenkit szeretettel várunk, ne hagyjátok ki ezt az alkalmat!